Wereld Baarddag: Populariteit van traditionele scheermesjes neemt af

Wereld Baarddag – populariteit traditioneel scheermesje neemt af
Vandaag, de eerste zaterdag van september markeert World Beard Day, hierbij vieren we het bestaan van de baard én leggen we mannen met een baard extra in de watten. Waar zo’n vijf à zes jaar geleden een glad geschoren gezicht de norm was, is nu de baard al een aantal jaar helemaal hot. Zelfs koning Willem-Alexander is deze week gespot met baard tijdens een officieel bezoek. Het lijkt erop dat de baardtrend zal doorzetten, waarbij steeds meer mannen hun innerlijke ‘oerman’ omarmen, het scheermes weggooien en hun baardharen vrijlaten.

Scheren = uit
Door deze harige rage ziet Beslist.nl een verschuiving in de online zoektocht naar ontharingsmanieren voor mannen, de populariteit van traditionele scheermesjes nam met vijf procent af de afgelopen vijf jaar. De ‘stenen’ supermarkten en drogisterijen melden een daling van zes procent in de aanschaf van scheermesjes, zij schrijven dit deels toe aan de populariteit van de baard maar ook aan een omzet verschuiving van offline naar online aankopen van scheermesjes.

Daarentegen is de online populariteit van baardtrimmers gestegen met 6 procent. Waar de Nederlandse man vijf jaar geleden nog amper hadden gehoord van baardolie, heeft baardolie flink populariteit gewonnen in Nederland met een online groei van maar liefst 277 procent.

Afbeelding: baarddag

Haarfijne feitjes
• De exacte oorsprong van Wereld Baarddag is onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat Deense Vikingen een speciale dag hadden gewijd aan de verheerlijking van baarden al in 800 na Christus. Het evenement werd niet op een vaste datum gehouden en werd vaak honderden keren per jaar gevierd. Deze vroege incarnatie van wat ooit Internationale Baarddag zou worden, omvatte meestal het plunderen van buurtsteden, dorpen en landen door grote groepen zwaarbewapende bebaarde mannen.
• 18 oktober is nationale Géén Baarddag.
• De populariteit van de baard heeft de traditionele scheermesindustrie hard getroffen,Gillette scheermesjes en scheersystemen zijn steeds minder populair. Procter & Gamble, moederbedrijf van Gillette, rapporteerde een verlies in het vierde kwartaal van 2018 van maar liefst 8 miljard dollar. Voor een deel schrijven ze dit toe aan de populariteit van baarden. Dit terwijl de legendarische Gillette Fusion altijd een van de populairste scheermesjes zijn geweest.
• Koning Willem-Alexander is ook fan van de baard, hij is deze week gespot tijdens met een baard. Doordat Willem-Alexander nu tijdens een officieel bezoek met baard gezien is wordt er gedacht dat de koning zijn baard deze keer een tijd laat staan. Op twitter is men positief over de baard van de koning.
• Uit Zwitsers onderzoek is gebleken dat er in baarden meer bacteriën zitten dan in hondenvachten. Wat bleek: in de baarden van alle mannen werden hoge concentraties bacteriën gevonden. Bij zeven van de dertig mannen werden ook bacteriën gevonden waar je ziek van kan worden, tegenover vier van de dertig onderzochte honden. Maar moet je als bebaarde man meteen in paniek raken en je baard afscheren? Dat is waarschijnlijk niet nodig, het onderzoek geeft namelijk geen antwoord op de vraag hoe vies baarden zijn en of je er ziek van wordt. Het onderzoek vergelijkt alleen maar baarden met de vachten van honden. En die zijn dus niet zo vies als je misschien denkt.

Bronnen: beslist.nl, worldbeardday.com, distrifood.nl, Google Trends