Infographic: Hoe zuinig zijn jouw huishoudelijke apparaten?

Infographic Energielabels

Wil je deze infographic op je website gebruiken? Kopieer dan de onderstaande code en plak deze in de broncode van je website:

<a href="https://www.beslist.nl/info/energielabels_huishoudelijke_apparaten.html"> <img src="https://www.beslist.nl/beslistimage/cms/infographic-energielabels.png" alt="Infographic energielabels"> </a> <br/> <br/> Infographic energielabels (en <a href="https://www.beslist.nl/products/huishoudelijke_apparatuur/koelkasten/"> koelkasten</a> / <a href="https://www.beslist.nl/products/huishoudelijke_apparatuur/wasmachines/"> wasmachines</a>) door beslist.nl

Alles over energie labels

Lettercodes, kleurenschema’s en ingewikkelde rekenmodellen – de introductie van Europese energie labels zou het voor de consumentmakkelijk moeten maken. maar is dat ook gelukt? Online winkelcentrum beslist.nl dook in de kleurrijke wereld van energie labels en zet enkele belangrijke punten op een rijtje.

De huidige energie labels zijn er grofweg in twee schalen. Voor witgoed, airco’s en televisies loopt deze van A+++ tot en met D. Voor koffiezetapparaten mar ook auto’s en huizen gaat deze van A tot en met G. Onder meer verlichting, ventilatie en boilers zitten tussen die twee verdelingen in. Daardoor is de kleurenschaal, die in alle gevallen van rood (onzuinig) naar donkergroen (zuinig) loopt, de belangrijkste indicator van energieverbruik.

Het één op een vergelijken van energie labels is vrijwel niet mogelijk, daarvoor zijn er teveel variabelen van invloed. Neem je bijvoorbeeld een LED tv van 32 inch, of een 50” plasmascherm? Het vergelijken van producten met dezelfde kernmerken is echter wél mogelijk.

Als het om wasmachines gaat, kijken online shoppers op beslist.nl relatief vaak naar het energieverbruik. Bij koelkasten in veel mindere mate. Hier selecteert men vaker op prijs (de goedkoopste) of op comfort en design (veel ruimte of een mooi model).