Fietsen in cijfers – Infographic

Fietsen in cijfers - Infographic

Wil je deze infographic op je website gebruiken? Kopieer dan de onderstaande code en plak deze in de broncode van je website:

<a href="https://www.beslist.nl/info/fietsen-in-cijfers.html">  <img src="https://www.beslist.nl/beslistimage/cms/fietsen-in-cijfers.png" alt="Infographic Fietsen in cijfers"> </a> <br/> <br/> Infographic: <a href="https://www.beslist.nl/products/fietsen/fietsen_484520/">fietsen</a> en <a href="https://www.beslist.nl/products/fietsen/fietsen_484519/">fietsaccessoires</a> door beslist.nl

Maandelijks ruim 9.000 boetes voor fietsers
Arnhem, 21 april 2020 – Per maand schrijft de politie gemiddeld ruim 9.000 bekeuringen uit aan fietsers, voor bellen of appen tijdens het fietsen en rijden zonder licht. Vooral in de grote studentensteden treedt de politie vaak op tegen fietsovertredingen. Dit blijkt uit cijfers die beslist.nl opvroeg bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Appen en bellen op de fiets
Tijdens de eerste 7 maanden (tussen 1 juli 2019 en 31 januari 2020) waarin het verbod om op de fiets een telefoon vast te houden actief was, werden er ruim 24.000 boetes uitgedeeld aan fietsers die in overtreding waren. Deze ‘appverbod-overtreders’ zijn vooral te vinden in de grote studentensteden. Relatief gezien werden de meeste boetes namelijk uitgeschreven in Groningen, Goes, Delft, Breda en Utrecht.

Het aantal uitgeschreven bekeuringen per 10.000 inwoners was het hoogst in de provincies Groningen (25,7), Noord-Holland (18,4) en Utrecht (17,4). De minste overtreders werden bekeurd in Drenthe (5,1), Gelderland (7,9) en Overijssel (9,2).

Bekeuringen ondeugdelijke verlichting
Fietsers worden toch nog aanzienlijk vaker bekeurd voor het rijden zonder (deugdelijke) verlichting. In dezelfde 7 maanden werden hiervoor zo’n 41.000 fietsers bekeurd – bijna tweemaal zoveel bekeuringen als voor het appen dan wel bellen op de fiets.

Relatief werden de meeste bonnen uitgeschreven in Breda (98,5 per 10.000 inwoners). Ook in Goes (91,7) en Leiden (91,5) werden veel fietsers beboet. Op provinciaal niveau springen vooral Noord-Holland (31,4) en Noord-Brabant (29,1) eruit als provincies met veel overtreders.

Populaire zoekopdrachten binnen fietsen: