Frituursnacks infographic

Creative Commons-Licentie

Deze infographic is gepubliceerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.

Snel en eenvoudig deze infographic doorplaatsen op jouw eigen website?

Kopieer dan onderstaande embed code en plaats deze in de broncode van jouw website.

<a href="https://www.beslist.nl/info/frituursnacks.html">  <img src="https://www.beslist.nl/info/wp-content/uploads/2023/06/frituursnacks-infographic-beslist-nl.jpg" alt="Onderzoek frituursnacks infographic: airfryer vs frituurpan "> </a> <br/> <br/> Infographic: vergelijking frituursnacks, vergelijking <a href="https://www.beslist.nl/products/huishoudelijke_apparatuur/huishoudelijke_apparatuur_19968037_23583843/">airfryers</a> vs <a href="https://www.beslist.nl/products/huishoudelijke_apparatuur/huishoudelijke_apparatuur_19968037_19970683/">frituurpannen</a> en meer door <a href="https://www.beslist.nl/">beslist.nl</a>

Snack attack: Fan van huismerken? Dan zit je goed

Onderzoek: Huismerk frituursnacks bevatten veel meer vlees

Arnhem, 3 juli 2023Fan van huismerken? Dan zit je goed bij de frituursnacks. Veel soorten ‘huismerk snacks’ hebben namelijk een veel hoger vleespercentage dan die van de A-merken. Bij kipfingers ligt dit percentage zelfs gemiddeld 23% hoger dan bij de bekende merken, zo blijkt uit het snackonderzoek van beslist.nl. Ook de huismerk varianten van kipnuggets (+17,7%), burgers (+8,9%) en frikandellen (+5,5%) bevatten gemiddeld meer vlees.

In het onderzoek werden ruim 500 snacks vergeleken die te koop zijn bij de grootste supermarkten van Nederland. Hou je van een bitterbal? Dan kan je juist beter voor de A-merk variant gaan. Hier zit doorgaans zo’n 5,7% meer vlees in dan die van de huismerken. Ook gehaktstaven (+3,3%) en kroketten (+2,2%) bevatten bij bekende merken iets meer vlees.

Vega-snacks bevatten meer calorieën, vetten en koolhydraten

In de vergelijking werden ook ingrediënten en voedingswaarde gewogen per snack. Als vegetariër denk je misschien dat jouw snacks gezonder zijn, het tegendeel blijkt echter waar.Dit komt vooral doordat in vega snacks meer calorieën (+35,4%), vetten (+32,6%) en koolhydraten (+27,5g) zitten ten opzichte van vleessnacks.

frituur niet per definitie ongezonder dan airfryer

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een airfryer als een gezonder alternatief voor de traditionele friteuse. Uit onderzoek blijkt echter dat onbereide snacks voor in de airfryer (249,8 kcal, 14,1 g vet) en de oven (249,0 kcal, 13,8g vet) meer calorieën en vetten bevatten dan onbereide frituursnacks (226,4 kcal, 12,9 g vet).

Hoewel snacks bij het frituren vet kunnen opnemen, bevatten snacks uit de airfryer en oven vaak extra vet om ze knapperig te maken, wat betekent dat ze niet per se gezonder zijn. 

Limburg en Zeeland nog (steeds) aan de frituurpan

In de meeste provincies is de airfryer nu populairder dan de traditionele frituur. De grootste liefhebbers wonen in Drenthe, Flevoland, Overijssel en Groningen.

Toch heeft niet overal in ons land de airfryer even hard zijn intrede gemaakt. Vooral in Limburg en Zeeland zijn snackliefhebbers nog niet helemaal overtuigd.In Limburg en Zeeland is de populariteit van beide apparaten ongeveer gelijk.