Beslist.nl Handtasonderzoek: De Resultaten

Mannen hebben voldoende aan een portemonnee, sleutels en mobiel, maar voor veel vrouwen is dat niet genoeg. Een handtas biedt vaak uitkomst. Wat sleept een vrouw nou zo allemaal mee in haar handtas en waarom is het zelfs voor de partner vaak verboden om in haar handtas te kijken? Beslist.nl ging de straat op en mocht bij een groot aantal vrouwen in de handtas kijken.

De inhoud

Een handtas is privé. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat de vrouwentas tegenwoordig als vervanger wordt gezien voor de knuffel van vroeger. Zelf konden we dit niet zien, maar duidelijk is dat de tas staat voor veiligheid: alles gaat mee en je kunt niets vergeten. Naast praktische spullen worden er in de handtas ook veel spullen voor de uiterlijke verzorging (o.a. lippenbalsem) meegenomen.

Veel voorkomende producten in handtassen, onderzoek door Beslist.nl.

Gewicht

Wist je dat een handtas met inhoud in 2007 gemiddeld ruim 3,5 kilo woog? Gelukkig is dit gewicht minder geworden: ondanks een uitschieter van bijna 9 kilo(!) is de gemiddelde tas dit jaar 2,4 kilo. Een handtas van boven de 2 kilo kan echter al wel schadelijk zijn voor je lichaam en wanneer je op hakken loopt is dit zelfs nog erger. Bijna alle tas-eigenaren waren dan ook erg verbaasd over het gewicht van hun tas!

Gewichtsverdeling handtassen, gewichten in gram.

Waar wordt de tas allemaal voor gebruikt?

De tas wordt voor meer dan alleen opslag gebruikt. Een goede tas is een perfecte mode accessoire die de outfit completeert. Een derde van de vrouwen zegt naar de handtassen van andere vrouwen te kijken en een op de vijf van de vrouwen zegt een compliment over dit accessoire als de ultieme vleierij te zien. Ook doet de oversized handtas het goed als verstopplek: uit een Engels onderzoek is gebleken dat een derde van de Britse handtaseigenaren zich achter haar handtas verstopt wanneer zij zich onzeker of te dik voelt.

De tas als accessoire

De tas moet goed bij elke outfit of gelegenheid passen en anders dan de inhoud verandert deze daardoor vaak van uiterlijk. Slechts 4% van de ondervraagden gaf aan overdag andere (lees: meer) spullen met zich mee te nemen dan ?s nachts. In elk Nederlands huishouden zijn gemiddeld 6 verschillende handtassen te vinden. In vergelijking met bijvoorbeeld de Italianen is dit weinig: afhankelijk van leeftijd en inkomen ligt het gemiddelde daar tussen de 20 en 60(!) tassen per gezin.

Hoe groter de tas, hoe meer spullen

Er is geen standaard maat voor een handtas. Dit is per persoon en per gelegenheid verschillend. Hoe groter de tas, hoe meer spullen je mee kunt nemen. Gemiddeld zitten er 15 verschillende artikelen in een tas. Hoe meer spullen, hoe langer je kunt zoeken voordat je net dat ene artikel uit je tas gevonden hebt. Een vrouw besteedt in haar leven gemiddeld ruim 76 dagen met zoeken in haar handtas. Hoog tijd dus om wat minder spullen mee te nemen. Ongeacht de maat van de tas worden tassen altijd tot een bepaald niveau gevuld. Wil je dus minder overbodige spullen meenemen, zorg dan voor een kleinere handtas.

Opmerkelijk

Handtassen bevatten uiteraard niet alleen maar ‘standaard’ dingen. We troffen ook enkele opmerkelijke voorwerpen aan tijdens het onderzoek, waaronder een tennisbal, een barbiepop, een volle luier en een föhn.

Vrouwen & kleding

Veel vrouwen bevestigen met hun tasinhoud onbedoeld een aantal vooroordelen. De voorliefde voor schoenen (aanwezig in 14% van de handtassen!) en overige kleding, waaronder extra ondergoed of een trui, is terug te vinden in de handtassen. Vanwege onder meer het alarmfluitje, pepperspray en de set handboeien die we eveneens aantroffen, durven we dit echter niet hardop te zeggen…