Persbericht: Komende zomerse dagen (én hittegolven) zorgen voor nachtelijke koopjesjagers en uitverkochte airco’s!

#Hittestress: Aankomende zomerse dagen zorgen voor nachtelijke koopjesjagers en uitverkochte airco’s!

Infographic: Hittestress

Wil je deze infographic op je website gebruiken? Kopieer dan de onderstaande code en plak deze in de broncode van je website:

<a href="https://www.beslist.nl/info/hittegolf.html">  <img src="https://www.beslist.nl/beslistimage/cms/hittestress-infographic.png" alt="Infographic #hittestress"> </a> <br/> <br/> Infographic hittegolf: <a href="https://www.beslist.nl/products/huishoudelijke_apparatuur/airconditioning/">airco's</a> en <a href="https://www.beslist.nl/products/huishoudelijke_apparatuur/ventilatoren/">ventilatoren</a> door beslist.nl

Aankomende zomerse dagen zorgen voor nachtelijke koopjesjagers en uitverkochte airco’s!

Hoewel het de komende dagen heerlijk lenteweer is, komen er hoogstwaarschijnlijk zomerse dagen aan én deze zomer is er een grote kans op meerdere hittegolven. Dat belooft dus heerlijk warm weer om te zwemmen en te barbecueën! Er bestaat helaas ook een keerzijde, want slapen blijkt heel lastig in deze hitte. Afgelopen Hemelvaartsdag was de eerste zomerse dag van 2020 en wat blijkt: we zoeken in de vroege uurtjes massaal online naar ventilatoren en airco’s wanneer we niet kunnen slapen.

Hittegolf = hittestress = geen airco of ventilator meer te krijgen

In 2018 en 2019 was het raak in Nederland met maar liefst twee hittegolven per zomer! Twee jaar geleden raakten vrijwel alle airco’s en ventilatoren al uitverkocht tijdens de eerste hittegolf bij Nederlandse retailers en webshops, en zo ook bij online winkelcentrum beslist.nl. Tijdens deze dagen voor het uitverkopen van vrijwel alle airco’s en ventilatoren zag beslist.nl een groei op deze artikelen van maar liefst 5000 procent ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor. Dit heeft geleid tot het veel eerder hamsteren van verkoelingsartikelen, hierdoor raakten airco’s en ventilatoren het jaar daarop in 2019 al één maand voor de eerste hittegolf vrijwel uitverkocht. Wanneer de airco’s en ventilatoren uitverkocht zijn gaat men op zoek naar alternatieven zoals een plafondventilator.

Op een enkele zomerse dag, zoals afgelopen Hemelvaart was er al een stijging te zien van maar liefst 839 procent in het online shopgedrag naar ten opzichte van diezelfde dag een week daarvoor. De ventilator is relatief minder geliefd met een stijging van ‘slechts’ 300 procent. De verwachting is dat het nu door de coronacrisis nog harder zal gaan nu er opgeroepen wordt om drukte te vermijden en er minder verkoeling in buiten gezocht kan worden. .

(Nog) geen airco? Daar lig je wakker van!

Afgelopen hemelvaart was het de eerste zomerse dag van 2020 met temperaturen boven de 25 graden, maar dat men ’s nachts niet konden slapen blijkt uit onze Google zoekopdrachten. De zoektermen ‘ventilator kopen’ en ‘airco kopen’ bereiken het absolute hoogtepunt tussen 02:00 en 05:00 uur in de vroege ochtend.

Goede voorbereiding is het halve werk

Aankomende week op de 2e Pinksterdag lijkt het kwik weer de 25 graden te gaan aantikken, de dagen daarna lijkt het rond de 27 graden te worden. Ook wordt de zomer van 2020 opnieuw heet en droog. In juni en augustus worden hittegolven verwacht. Wil je goed voorbereid zijn op de aankomende warme dag(en) of de eventuele hittegolven? Wacht dan zeker niet te lang met het kopen van een airco of ventilator, want voor je het weet grijp je mis zoals voorgaande jaren wanneer heel Nederland op zoek gaat naar artikelen voor verkoeling!

Maar laat je ook niet verleiden tot een impulsaankoop. Het ene apparaat verbruikt meer energie dan een ander. Daarmee is de milieu-impact en de impact op jouw energierekening ook per apparaat verschillend. Nog handiger: zorg dat in eerste instantie je huis niet te veel opwarmt

Coole feitjes en tips om het hoofd koel te houden

  • Heb je (nog) geen mobiele airco? Geen probleem, je kunt deze gemakkelijk ‘zelf maken’ met een ventilator. Plaats een flesje met ijs voor je ventilator. Hierdoor zal de lucht heerlijk koel aanvoelen en heb je toch een beetje het effect van een airconditioning.
  • Wanneer is er officieel sprake van een hittegolf? Voor een hittegolf is een aaneengesloten serie van vijf zomerse dagen boven de 25 graden nodig, waarvan minimaal drie zogenoemde tropische dagen met een temperatuur van 30 graden of hoger.
  • Kun je niet slapen door de warmte? Het beste kun je een ventilator plaatsen bij een bron van koele lucht, omdat een ventilator de lucht achter zich opzuigt waarna deze lucht er aan de voorkant weer uitkomt. In de nacht is de lucht buiten koeler dan binnen. Plaats daarom de ventilator het beste bij een open raam, zodat de koelere lucht van buiten in jouw slaapkamer wordt geblazen.

Bron: weeronline.nl, milieucentraal.nl en google trends