Infographic: Hoe fit is jouw gemeente?

Creative Commons-Licentie

Deze infographic is gepubliceerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.

Snel en eenvoudig deze infographic doorplaatsen op jouw eigen website?

Kopieer dan onderstaande embed code en plaats deze in de broncode van jouw website.

<a href="https://www.beslist.nl/info/hoe-fit-is-jouw-gemeente.html">  <img src="https://www.beslist.nl/info/wp-content/uploads/2022/01/hoe-fit-is-jouw-gemeente-infographic.jpeg" alt="Onderzoek winkeldiefstal beslist.nl"> </a> <br/> <br/> Zo <a href="https://www.beslist.nl/products/sport_outdoor_vrije-tijd/">sport</a> Nederland door <a href="https://www.beslist.nl/">beslist.nl</a>

Nederlanders bewegen iets meer dan in 2016

Arnhem, 20 april 2022 – In een krappe meerderheid van de Nederlandse gemeenten is men meer gaan bewegen. Vooral Flevolanders en Friezen voldoen steeds vaker aan de beweegrichtlijn. 

Dit en meer blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat op basis van de gezondheidsmonitors van de GGD’s en het RIVM in kaart bracht hoeveel Nederlanders bewegen.

Vooral in Flevoland en Friesland is men meer gaan bewegen
In Flevoland is de grootste stijging te zien. Hier voldoen 3,8% meer inwoners aan de beweegrichtlijn dan in 2016. In Friesland steeg het aandeel met ruim 3%. Inwoners uit Drenthe, Limburg en Noord-Brabant zijn ook meer gaan bewegen.
In de overige provincies waren inwoners in 2020 juist minder fit dan in 2016. Vooral in Overijssel (-3,3%) en Zuid-Holland (-1,9%) daalde het aantal inwoners dat aan de beweegrichtlijn voldoet.

Vier provincies waar meerderheid voldoet aan de beweegrichtlijn
De gemeenten waar het merendeel van de inwoners voldoet aan de beweegrichtlijn liggen verspreid door het land, maar zijn met name gelegen in de provincies Noord-Holland (52% van de inwoners), Friesland (51%), Noord-Brabant en Gelderland (beide 50%).
Van alle provincies voldoet in Groningen het grootste deel van de inwoners niet aan de richtlijn, want slechts 44% van de Groningers beweegt voldoende.

Grote verschillen in sportaanbod
Een groot aantal sportaccommodaties in de buurt verkleint de drempel om regelmatig te bewegen. In Nederland zijn er gemiddeld 12,5 voorzieningen te vinden per 10.000 inwoners, maar regionaal zijn de verschillen groot.
In Zuid-Holland is het – relatief gezien – het lastigst om je sportdoelen te behalen. Hier zijn slechts 9 sportaccommodaties per 10.000 inwoners. Het aanbod is in Friesland juist het grootst met gemiddeld 24 voorzieningen per 10.000 inwoners.