Infographic: Klussen

Infographic Klussen

Wil je deze infographic op je website gebruiken? Kopieer dan de onderstaande code en plak deze in de broncode van je website:

<a href="https://www.beslist.nl/info/klussen.html">  <img src="https://www.beslist.nl/beslistimage/cms/klussen-infographic.png" alt="Infographic klussen"> </a> <br/> <br/> <a href="https://www.beslist.nl/info/klussen.html">  Infographic klussen</a> (en <a href="https://www.beslist.nl/products/klussen/klussen_486173/"> gereedschap</a>) door beslist.nl

Beslist.nl onderzoekt de belangrijkste klustrends. Uit het online zoekgedrag van doe-het-zelvers blijkt dat de wintermaanden veelal worden gebruikt voor het plannen van klussen en het uitzoeken en kopen van klusspullen. In de lente en zomer worden de grootste klussen geklaard, zoals een verbouwing van de badkamer of tuin. Tijdens de herfst worden woningen winterklaar gemaakt met nieuwe verwarming, verlichting en beveiliging tegen inbraken. De meest gebruikte gereedschappen tijdens het klussen zijn boormachinesschuurmachines en zaagmachines. Ook wordt er online veel gezocht naar belangrijke klusaccessoires, zoals gereedschapskoffers en -wagens.

Uit het zoekgedrag van consumenten op beslist.nl blijkt dat de wintermaanden veelal worden gebruikt voor het plannen van klussen en het uitzoeken van gereedschap en klusspullen. In de lente en zomer worden de grote klussen geklaard, zoals een verbouwing van de badkamer of tuin. Tijdens de herfst worden woningen winterklaar gemaakt met een nieuwe cv-ketel, verlichting en beveiliging tegen inbraken.

Gereedschapskoffer of verbandtrommel

Het klussen gaat gepaard met de nodige risico’s, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Doe-het-zelvers veroorzaken jaarlijks ongeveer 130.000 ongevallen. In ruim 80.000 van deze gevallen is een medische behandeling noodzakelijk. De meeste klusslachtoffers vallen op zaterdag, de minste op zondag. Ongeveer de helft van alle klusongevallen vindt plaats in de periode mei tot en met augustus.

Meeste letsel aan handen

De meeste klusongelukken gebeuren tijdens het zagen, boren en schilderen. Een groot deel van de verwondingen wordt veroorzaakt door het snijden aan een cirkelzaag (6%), een val van een ladder (6%) of het snijden aan een hobbymes (5%). Ruim de helft van het letsel ontstaat aan de handen (51%), maar ook het hoofd (11%) en de voeten (10%) zijn kwetsbaar tijdens het klussen.

Help, mijn man is klusser!

Uit eerder onderzoek* bleek dat vrouwen meestal bepalen wat het eindresultaat moet zijn van een klus, terwijl mannen de meeste arbeid voor hun rekening nemen. Mannen klussen gemiddeld tweemaal zoveel als vrouwen. Mannen zijn dan ook drie keer vaker het slachtoffer van een klusongeval, zij belanden maar liefst vijf keer vaker dan vrouwen op de Spoedeisende Hulp.