Infographic: Kunstgras in Nederland

Infographic Kunstgras Nederland

Wil je deze infographic op je website gebruiken? Kopieer dan de onderstaande code en plak deze in de broncode van je website:

<a href="https://www.beslist.nl/info/kunstgras.html"> <img src="https://www.beslist.nl/beslistimage/cms/kunstgras-infographic.png" alt="Infographic kunstgras in Nederland"> </a> <br/> <br/> <a href="https://www.beslist.nl/info/kunstgras.html"> Infographic kunstgras in Nederland</a> (en <a href="https://www.beslist.nl/products/schoenen/schoenen_430881_430970/"> voetbalschoenen</a>) door beslist.nl

Kunstgras steeds populairder

De kunstgrasvelden in het Nederlandse amateurvoetbal maken de laatste jaren een flinke opmars, zo blijkt uit onderzoek van Beslist.nl. Van de ruim 2500 amateurclubs in Nederland beschikt inmiddels meer dan de helft (58 procent) over één of meerdere kunstgrasvelden. In het westerse deel van het land vinden we de meeste kunstgrasvelden terug. Liefst 86 procent van de clubs in Zuid-Holland beschikken over kunstgras. Bovendien neemt het aandeel kunstgrasvelden in hogere klassen toe en is er een toenemende vraag naar speciale voetbalschoenen, die geschikt zijn voor kunstgrasvelden.

Meeste kunstgrasvelden in het westen

In Nederland beschikt 58% van de amateurvoetbalclubs over een of meerdere kunstgrasvelden. In het westen van het land wordt in verhouding het meest gevoetbald op kunstgrasvelden. 86% van de amateurclubs in Zuid-Holland (regio West II) beschikt over een kunstgrasveld. Limburg (regio Zuid II) is aanzienlijk minder dicht bezaaid met kunstgrasvelden. Hier heeft slechts 44% van de clubs minimaal één kunstgrasveld. In de regio Noord is het laagste aantal kunstgras hoofdvelden: 16%.

Meer kunstgrasvelden in hogere klassen

Een derde van de eerste amateurelftallen in Nederland speelt de thuiswedstrijden op kunstgras. Teams in hoge amateurklassen spelen vaker op een synthetische grasmat dan teams in lagere klassen. In de nieuwe derde divisie en in de hoofdklasse heeft 95% van de clubs een kunstgrasveld, ten opzichte van slechts 31% van de clubs in de vijfde klasse. In lagere amateurklassen neemt natuurgras nog vaak de bovenhand.

Net zo groen als natuurgras?

Voor voetballers met een sterke voorkeur voor kunstgras zijn de Hoofdklasse (zondag) en de 1e Klasse in regio West II (zaterdag) het meest aantrekkelijk. Spelers die liever op natuurgras spelen komen het best tot hun recht in de zaterdagse 5e klasse Noord. Van de amateurclubs die actief zijn op zaterdag heeft twee derde (66%) een kunstgrasveld, ten opzicht van ruim de helft (54%) van de zondagclubs. Dit verschil wordt mede veroorzaakt doordat er op zaterdag minder wordt gevoetbald in lagere klassen.

Steeds meer kunstgrasvoetbalschoenen

Beslist.nl ziet de online vraag naar kunstgrasvoetbalschoenen geleidelijk toenemen. Consumenten zoeken veel vaker naar speciale voetbalschoenen voor kunstgrasvelden dan enkele jaren geleden. De kunstgrasschoenen kenmerken zich door lage noppen die moeten zorgen voor de juiste grip en een evenwichtige noppendruk. Het online aanbod van kunstgrasvoetbalschoenen is groot en divers. De populairste modellen voetbalschoenen en zaalvoetbalschoenen zijn vrijwel allemaal verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, voor natuurgras, kunstgras en indoor. Kunstgrasvoetbalschoenen verschillen op diverse punten van ‘gewone’ voetbalschoenen. De merken Adidas voetbalschoenen en Nike voetbalschoenen zijn veruit het populairst onder voetballers in Nederland, net als bij de gewone voetbalschoenen.