Nederland (regen)waterland | Infographic

Nederland (regen)waterland | Infographic

Wil je deze infographic op je website gebruiken? Kopieer dan de onderstaande code en plak deze in de broncode van je website:

<a href="https://www.beslist.nl/info/regenwater.html">  <img src="https://www.beslist.nl/beslistimage/cms/wateroverlast-infographic.png" alt="Infographic: Nederland (regen) waterland"> </a> <br/> <br/> Infographic: Nederland (regen) waterland, <a href="https://www.beslist.nl/products/tuin_accessoires/tuin_accessoires_4906804/">regentonnen</a> door <a href="https://www.beslist.nl/">beslist.nl</a>

Zware regenbuien? Verhoogde kans op waterschade in ruim kwart van Nederlandse gemeenten
Zware regenval, waarbij meer dan 50 millimeter op één dag valt, komt steeds vaker voor in Nederland. Goede afwatering is essentieel om die extreme regenval te kunnen verwerken, maar sommige gemeenten zijn terughoudend in het subsidiëren van maatregelen waarmee burgers zelf kunnen helpen met het verwerken van regenwater. Dit en meer blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat, op basis van historische KNMI data, in kaart bracht waar in Nederland veel regen valt en welke lokale subsidies bij kunnen dragen aan een betere regen waterverwerking.

Hevige regenval zorgt voor wateroverlast
De afgelopen 5 jaar viel er jaarlijks gemiddeld 927 mm regen per gemeente. Binnen Nederland zijn er echter grote verschillen, want in de gemeenten Alphen aan den Rijn en Lansingerland viel er ruim 30 procent méér regen dan het landelijk gemiddelde. In Peel en Maas en Echt-Susteren viel juist 20 procent minder regen dan gemiddeld.

Vooral bij extreme neerslag, als er meer dan 50 mm binnen 24 uur valt, is er kans op wateroverlast. Dit kwam de afgelopen 10 jaar het vaakst voor in Goeree-Overflakkee, Dronten en Aa en Hunze.

Ook de lokale omstandigheden, waaronder de ligging en het grondtype, hebben invloed op het risico op waterschade. Volgens cijfers van BlueLabel is er in bijna 100 gemeenten sprake van een verhoogd risico op waterschade, met Gulpen-Wittem, Enschede en Beek als grootste risicogebieden.

Vaak geen subsidies in gemeenten met verhoogd risico
Beslist.nl onderzocht in hoeverre gemeenten hun burgers stimuleren om beter met water om te gaan, via een subsidie of andere regelingen. In 136 gemeenten zijn lokale subsidies voor het afkoppelen van de regenpijp (naar een regenton), het aanleggen van groene daken en het verwijderen van tegels in de tuin.

Opvallend is het gegeven dat slechts 47 van de 97 gemeenten met een verhoogde kans (groter dan 25%) op waterschade door zware regen burgers een subsidie bieden om beter om te gaan met zware regenbuien. Enschede, Haarlem en Oldenzaal zijn de gemeenten met de meeste kans op waterschade, maar zonder lokale stimuleringsmaatregelen.

Klaarblijkelijk spelen nog niet alle gemeenten voldoende in op de toenemende waterproblematiek. Dit terwijl burgers wel steeds meer interesse tonen in producten waarmee beter met regenwater kan worden omgegaan. Beslist.nl ziet de afgelopen periode een forse toename in de interesse in producten als regentonnen, tuinplanten en waterdoorlatende ondergronden (zoals grind).

Populaire regen gerelateerde zoekopdrachten op beslist zijn:
• Regenton kopen
• Lange regenjas
Regenjas
Regenbroek
• Goedkope tuinoverkapping
• Nike regenjas
• Kinder regenjas
• Dames softshell jas
• Regenpakken Heren