Sportvissen in Nederland | Infographic

Snel en eenvoudig deze infographic doorplaatsen op jouw eigen website?

Kopieer dan onderstaande embed code en plaats deze in de broncode van jouw website.

<a href="https://www.beslist.nl/info/sportvissen.html">  <img src="https://www.beslist.nl/info/wp-content/uploads/2021/02/vissen-infographic.png" alt="Infographic: Sportvissen in Nederland"> </a> <br/> <br/> Infographic: <a href="https://www.beslist.nl/products/sport_outdoor_vrije-tijd/sport_outdoor_vrije-tijd_484287/">Sportvissen</a> in Nederland door <a href="https://www.beslist.nl/">beslist</a>

Sportvissen in Nederland

In de provincie Groningen is sportvissen het relatiefst populair in Nederland. Dit blijkt uit de Landelijke Sportvissen Index, die online winkelcentrum beslist.nl samenstelde op basis van data van Sportvisserij Nederland. De index rangschikt provincies op het aantal visverenigingen per 100.000 inwoners.

Grote regionale verschillen in Sportvissenvoorzieningen

De populariteit van Sportvissen verschilt sterk per regio. De provincie Groningen scoort met een gemiddelde score van 16,9 het hoogst als het gaat om de meeste Sportvisvoorzieningen per 100.000 inwoners, waarbij het landelijke gemiddelde 4,27 is. Zuid-Holland (1,38), Flevoland (1,42) en Noord-Holland (1,94) hebben daarentegen de minste Sportvisvoorzieningen.

Verloop van verenigingen

De afgelopen jaren nam het aantal visverenigen af in ons land. Van 849 verengingen in 2013 naar 769 verengingen in 2019. Dat is een daling van maar liefst 10%. Toch wil dat niet zeggen dat de populariteit van sportvissen is afgenomen, immers kunnen sporters ook zelfstandig een sport beoefenen. Sportvisserij Nederland gaf in het jaar 2020 655.000 VISpassen uit, 18 procent meer dan het jaar daarvoor, en dat terwijl het jaar 2019 ook al een recordjaar was.

Juist sportvissen bleek (in tegenstelling tot veel andere sporten) een coronaproof hobby te zijn doordat deze in de buitenlucht uitgevoerd wordt en er makkelijk anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Online winkelcentrum beslist.nl zag in mei vorig jaar, toen het sportvisseizoen startte, een bezoekersstijging binnen visbenodigdheden van maar liefst 259% ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook nu met het uitzicht op het openen van sportscholen en binnensporten blijft sportvissen nog populairder dan voor de coronacrisis.

Een echte ‘mannensport’

In het onderzoek is ook de man-vrouwverhouding onder sportvissers onder de loep genomen. De meeste sportverenigingen streven naar een gelijkheid tussen beide geslachten, toch is er vaak sprake van een scheve man-verhouding bij veel sporten. Zo ontstaan er echte mannensporten of vrouwensporten. Zo is sportvissen een ‘mannensport’. 95,2% is namelijk man van de geregistreerde vissers bij de overkoepelende vereniging Sportvisserij Nederland. Gemiddeld is de man-vrouwverhouding bij populaire sporten in Nederland 69,8% man en 30,2% vrouw.

Bronnen: beslist.nl, Sportvisserij Nederland, Buurtfacts, NeVoBo, KNAF, KNLTB, KNVB, KNWU, NOC*NSF, NHV, NTFU, KNWV