Wat doe je tegen verkleurde sieraden?

Verkleuren van sieraden

Sieraden heb je never nooit teveel, maar hoe irritant is het als deze gelijk verkleuren. Wanneer je net een nieuwe armband, ketting, ring of setje oorbellen hebt gekocht, dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Er zijn echter wat tips die je kan navolgen om de verkleuring van een sieraad zo veel mogelijk tegen te gaan: 

  1. Doe je sieraden af tijdens het douchen 
  2. Wees voorzichtig met parfum en crèmes 
  3. Doe sieraden af tijdens het sporten 
  4. Bewaar sieraden op een donker plekje als je ze niet draagt 
  5. Smeer een extra laagje transparante nagellak over je ring, ketting of oorbel 
  6. Poets met een zilverdoekje of een reinigingsvloeistof 

Naast deze tips zit de basis van verkleuring natuurlijk in de materialen van sieraden. Verkleuren je sieraden ondanks deze tips alsnog, beoordeel dan bij het kopen van een sieraad eerst welk soort materiaal je wilt hebben. Welke betaalbare materialen blijven mooi en verkleuren dan niet? 

Silver of gold plated 

Sieraden waarbij vermeld staat dat deze silver of gold plated zijn hebben een grote kans op verkleuring. Dit komt doordat er slechts een laagje zilver of goud is toegevoegd aan het sieraad, deze techniek wordt ook wel electroplating genoemd. Hoe snel een sieraad gaat verkleuren hangt heel erg af van je PH-waarde. Dit is de zuurtegraad van je huid en verschilt dus heel erg per persoon. Hoe hoger deze waarde, hoe sneller de verkleuring zal plaatsvinden. Heb je het geluk dat je een lage PH-waarde hebt, dan kan je gerust een silver of gold plated sieraad kopen. Wanneer dit niet het geval is, dan kan je wellicht beter een ander materiaal kiezen.  

Stainless steel en aluminium 

Stainless steel, ook wel roestvrij staal, het zit ‘m al in de naam want dit is een materiaal dat niet zal roesten. Bij dit materiaal ben je ervan verzekerd dat het niet zal verkleuren. Je kan hiermee dus zorgeloos douchen en zwemmen. Dit geldt ook voor aluminium. Verkleuren je sieraden dus snel door je hoge PH-waarde en heb je geen geld voor een échte gouden ring, kies dan voor een stainless steel of aluminium sieraad.